Scribus

0
712

Scribus is een desktoppublishing (DTP)-applicatie met een groot aantal mogelijkheden om lay-out te verzorgen op een wijze zoals in de gangbare commerciële programma’s: Adobe PageMaker, QuarkXPress en Adobe InDesign. Er zijn versies voor Windows, Mac, Linux, Unix en OS/2.

Scribus is ontwikkeld voor flexibele lay-out en typesetting, het biedt de mogelijkheid professionele en drukklare kwaliteit af te leveren. Er kunnen ook geanimeerde en interactieve PDF-presentaties en formulieren mee gecreëerd worden.

Het is vrijgegeven onder de GPL waardoor Scribus vrije software is.

Mogelijkheden

Scribus ondersteunt de meeste afbeeldingsformaten waaronder ook SVG. Scribus ondersteunt CMYK-kleuren en ICC color management. Hoewel het geschreven is in C++, heeft het ingebouwde scripting die gebruikmaakt van Python. Het is beschikbaar in meer dan 24 talen.

Afdrukken wordt gerealiseerd via een eigen interne level 3 PostScript-driver, deze biedt ondersteuning voor het inbedden van lettertypen en sub-setting met TrueType-, Postscript Type 1- en OpenType-lettertypes. De interne driver biedt volledige ondersteuning voor PostScript Level 2 en deels Level 3.

Er is PDF-ondersteuning voor transparantie, encryptie en een groot aantal mogelijkheden van de PDF 1.4-norm alsook PDF/X3, dus ook interactieve PDF-formuliervelden, aantekeningen en bladwijzers. PDF-documenten gemaakt met Scribus kunnen ook niet doorzocht worden in Acrobat Reader als het document proportionele lettertypen bevat. Dit lijkt overigens in versies na Scribus 1.3.3.9 te zijn opgelost.

Het bestandsformaat is gebaseerd op XML en is uitgebreid gedocumenteerd. Tekst kan geïmporteerd worden uit OpenDocument-tekstdocumenten, maar ook RTF, Microsoft Word .doc en HTML-formaten (hoewel beperkingen van toepassing zijn).

Scribus kan geen documenten lezen van commerciële programma’s zoals QuarkXPress, Microsoft Publisher en InDesign. De ontwikkelaars wijzen enerzijds op het feit dat de gegevens uit een DTP-programma veel complexer zijn dan bijvoorbeeld uit een spreadsheet. Anderzijds zijn er ook nog de problemen met de eigendomsrechten van sommige formaten. Er is bovendien geen openbare documentatie over die formaten beschikbaar.

Download: Scribus download