PostScript

0
328

PostScript is een paginabeschrijvingstaal (page description language of PDL), oftewel een programmeertaal om tekst en afbeeldingen op een apparaatonafhankelijke manier te beschrijven. Zo zou een PostScript-bestand in principe door iedere laserprinter hetzelfde geprint moeten worden.

PostScript-bestanden hebben meestal de extensie ps. Met programma’s als Ghostview kan men deze bestanden bekijken. PostScript-bestanden zijn vaak aanzienlijk groter dan bijvoorbeeld PDF-bestanden, aangezien deze vooral afbeeldingen beter kunnen comprimeren. Aan de andere kant is PostScript een volwaardige programmeertaal, waarin het mogelijk is om een herhaling te specificeren, bijvoorbeeld ‘teken 1000 keer dit plaatje’, terwijl PDF dat niet kan, en daadwerkelijk 1000 keer dat plaatje zal moeten opnemen.

Ook bestaan er gratis tooltjes waarmee PostScript-bestanden omgezet kunnen worden naar PDF. Met een gratis ‘PostScript-driver’ is het mogelijk om vanuit ieder programma naar een PostScript-bestand te “printen”